top

不同歲數 の 最佳年金效果大法

政府嘅公共年金計劃正式推出,以$1,000,000投保額計,每月最高可獲$5,800的固定入息至身故,接近7%的年金率算是相當吸引,但只限65歲或以上嘅人投保。有排都未到65歲的你,除了等自己慢慢地變老之外,還有什麼可以預先準備來達至退休後"自製長糧"嘅最佳效果呢?

 


35歲的你

你有的是時間。成也時間,敗也時間。

正正因為你知道自己還有好一段長時間才到達退休年齡,因為距離很遠,所以好容易會不以為然。但如果你把握好時間,你將會付出得比其他人少,收獲卻比人多好幾倍。

 

 insureWIN 指35歲能把握好時間,運用私營年金計劃和儲蓄分紅計劃滾存資金,可自製收獲比人多的長糧。

 

選擇A:

投保私營年金計劃,年供$50,000,繳付20年,總保費為$1,000,000,累積10年後65歲開始收取每月約$14,296年金入息至終身。

 

選擇B:

Step 1:投保儲蓄分紅計劃,年供$50,000,繳付10年,總保費為$500,000。

Step 2:由55歲開始,連續5年每年在儲蓄分紅計劃中提取$200,000,作為投保5年期嘅私營年金計劃之用,累積5年後65歲開始收取每月約$7,282年金入息至終身。

 

如果你是個很怕麻煩的人,請揀選擇A,1份計劃走天涯。付出了$1,000,000,便能自製每月約$14,296的長糧由65歲攞到身故。

如果你想用最少嘅資金,來達至比公共年金更好嘅效果,請揀選擇B。只需要付出$500,000,65歲開始便可以收取每月約$7,282至終身;此外,別忘記,你還有一份儲蓄分紅計劃在手,65歲時你可以選擇取消保單取回大約$320,000購買公共年金自製多點長糧,或繼續讓計劃內的資金滾存下去作其他退休儲備之用。

 


45歲的你

踏入職場已經有好一段時間的你,工作理應相當穩定,是時候要規劃一下將來嘅退休生活。雖然每個月都被政府「強姦」了5%收入作退休儲備,但單靠強積金呢筆錢就足夠應付往後幾十年嘅生活使費了嗎?加上基金價格可升可跌,萬一退休時適逢大跌市又怎麼辦呢?所以,加購一份風險較低嘅退休計劃是有需要的。

 

 insureWIN 指單靠強積金不足以應付退休後的使費,45歲規劃退休時加購一份風險較低的退休計劃是有需要的。

 

選擇A:

投保私營年金計劃,年供$100,000,繳付10年,總保費為$1,000,000,累積10年後65歲開始收取每月約$10,560年金入息至終身。

 

選擇B:

投保儲蓄分紅計劃,年供$100,000,繳付5年,總保費為$500,000。65歲時在計劃中提取$1,000,000,作為投保公共年金計劃之用。

 

如果你是個很怕麻煩的人,請揀選擇A,1份計劃走天涯。付出了$1,000,000,便能自製每月約$10,560的長糧由65歲攞到身故。

如果你想用最少嘅本金去購買公共年金來"自製長糧"的話,請揀選擇B。只需要付出$500,000,65歲開始便可以收取每月$5,800的公共年金入息至終身;此外,你還有一份儲蓄分紅計劃在手,65歲時你可以取消保單取回大約$210,000或繼續讓計劃內的資金滾存下去作其他退休儲備之用。

 


55歲的你

辛苦了大半世人,終於捱到仔大女大,他們出身了,就是你好好規劃一下自己嘅退休生活的時候。說真的,你距離退休嘅年齡愈來愈近,時間確實所剩無幾,但只要用對方法,仍能自製出比公共年金好嘅長糧效果。

 

 insureWIN 指55歲只要用對方法如投保私營年金計劃,仍能自製出比公共年金好的長糧效果。

 

選擇A:

投保私營年金計劃,年供$200,000,繳付5年,總保費為$1,000,000,累積5年後65歲開始收取每月約$7,282年金入息至終身。

 

還有10年便退休的你,選擇已不多。用相同嘅資金令到自己65歲開始每月能比公共年金多領取約$1,482至終身,呢個結果可算是相當不俗了。

 


總結

每個人都不能避免變老,我們唯一可以做的是,好好利用現有嘅時間,揀個適合自己嘅退休方案,盡早開始準備,令將來嘅退休生活變得更豐盛!

 

 

個案備註:

1. 人物假設為35/45/55歲的非吸煙男性;

2. 年供保費假設為$50,000(35歲)/$100,000(45歲)/$200,000(55歲);

3. 行使年金年齡假設為65歲;

4. 所有個案均用同一款私營年金計劃和儲蓄分紅計劃作例子;

5. 私營年金計劃為當刻市場上可以符合個案而回報率最高的年金產品;

6. 儲蓄分紅計劃為當刻市場上可允許在保單提取個案中相關金額之回報率最高的分紅產品;

7. 比較結果由 insureWIN 提供。

 

 

 

喺 insureWIN 比較番,揀到啱。 立即比較

 

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

全面睇、立即比較

立即比較

免責聲明:本文內容僅供參考之用,不構成任何保險邀約。筆者已盡量確保所提供資料(包括數據)之準確性及可靠性,惟並不表示該等資料可作為消費者的指引,倘有關資料之任何不確或遺漏等,所引致消費者有任何損失或損害,一概毋須承擔相關責任。文中所述之計劃視乎個別產品供應商而定,有關產品計劃之詳情及細則,以產品之主要說明文件為準。

延伸閱讀

保費融資有咩風險?有利有弊 同你拆解(下)
保費融資唔知咩黎?有利有弊 同你拆解 (上)
2020危疾保險終極懶人包
盤點 2020年邊款危疾保險值得買 早期疾病保障篇
危疾保險咁多款,點揀好? ( 2020 Q2 ) ( 一 )
精神科都有得保?
醫保定自願醫保 點揀好
自願醫保扣稅攻略
自願醫保- 最平標準計劃
自願醫保計劃 2019
保險比較解碼 – 住院篇
富過三代不是夢
保險比較解碼 – 退休入息篇
1 分鐘學懂退休入息運作
私營年金購買精讀 の 點樣買會著數D?
公共年金是你杯茶嗎?
保險比較解碼 – 退休年金篇
保費假期 の 同名不同玩法
投保後先發現有先天性疾病,仲有冇得保?
想入私家醫院生仔,有冇保險cover到?
運用醫療網絡,理賠最放心
公共年金 v.s 私營年金
點買高端醫療先最著數?
危疾點先賠?定義最關鍵!
「出院免找數」,出院真係免找數?
紅利不似預期,點算好?
日間門診手術 v.s 住院手術
1 分鐘學懂年金計劃運作
有啲高端醫療計劃主打無須健康申報,又話乜都保,買唔買得過?
新危疾產品賣點:免費額外保險賠償,作用究竟有幾大?
1 分鐘學懂高端醫療運作
成日有報導話住院保險唔賠錢,問題出喺邊?
買大房,半私家房定私家房級別?
揀住院保險你要知嘅 3 件事
1 分鐘學懂住院保險運作
危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(五)(總結)
危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(四)
危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(三)
危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(二)
危疾保險咁多款,究竟點揀?邊款性價比又最高?(一)
1 分鐘學懂危疾保險運作
定期人壽保險點樣揀?
建議使用 Chrome 獲得最佳瀏覽體驗

insureWIN - 全港保險即時格價比較

一個一站式網上保險比較平台,為你搜羅全港各大保險公司的熱門保險產品資訊,提供儲蓄保險、人壽保險、危疾保險、住院保險及高端醫療的即時保險格價和保險保障項目比較。助你買保險前進行保險解碼,輕鬆找出最適合你的保險計劃。